In de praktijk zien we veel verschillende soorten chronische aandoeningen. Wat opvalt is dat veel van deze aandoeningen huidklachten met zich meebrengen die niet altijd bekend zijn! Ook al worden deze huidklachten altijd gevoed door een chronisch onderliggend probleem, toch zijn er wel degelijk behandelingen of adviezen waar u mogelijk wat aan heeft. Hier een paar voorbeelden van huidklachten wanneer je de diagnose diabetes hebt gekregen. Te beginnen met een korte uitleg over diabetes.


Diabetes is een aandoening waarbij het bloedsuiker gehalte in het bloed verhoogd is. Er zijn twee typen diabetes;
Type 1 : wordt gekenmerkt door een plotseling begin en komt relatief veel voor op jonge leeftijd. Het gebruik van insuline is hierbij noodzakelijk;
Type 2 : wordt gekenmerkt door het ontstaan op latere leeftijd en kan nog gereguleerd worden door dieetmaatregelen en/of orale medicatie.

Een aantal voorbeelden van huidklachten die rechtstreeks worden veroorzaakt door diabetes:

Suikerplekken (diabetische dermopathie); ongeveer de helft van alle diabetische patiënten heeft er in meer of mindere mate last van. Deze ovale, rode vlekken van ongeveer 1 cm2 ontstaan als verhevenheden met wat schilfering en laten een bruinige kleur achter op de huid.
Diabetes veroorzaakt schade aan de kleinste bloedvaatjes van de huid. Hierdoor verslechtert de toevoer van zuurstofrijk bloed waarin alle voedingsstoffen aanwezig zijn die je huid nodig heeft. In het ergste geval kan de huid niet eens intact blijven en ontstaan er zweertjes die moeilijk of niet genezen. Zo’n diabetische ulcus heeft intensieve zorg nodig zodat het niet verergert. 

Voorbeelden van huidaandoeningen die vaker voorkomen bij diabetici:
Huidinfecties! Diabetische patiënten hebben ook nog eens de (onbekende) aanleg om gevoeliger te zijn voor infecties met de gist Candida albicans. Deze gist komt veel voor in de mond, huidplooien en nagelriemen. Hierbij heb je soms te maken met veel jeuk. Het gevaar is dat je hierdoor wondjes maakt die vooral op de onderste ledematen soms slecht genezen. Spontane jeuk kan weer een indicatie zijn dat de medicatie niet helemaal juist is ingesteld.
Sommige patiënten hebben ook sneller last van fibromen (steelwratjes) in de hals, liezen, oksels en andere huidplooien. Deze zijn bij diabetici ook groter in vorm en aantal.
Necrobiosis lipoidica. Het kan nog lastiger; necrobiosis lipoidica diabeticorum. Het komt neer op een chronische rode verkleuring op een dunne huid. Niet alle diabetische patiënten krijgt last van deze aandoening maar 90% van de mensen die deze aandoening hebben, zijn wel diabetici.


Wij kunnen in sommige gevallen goed advies geven met betrekking tot de huidklachten, of zelfs een behandeling uitvoeren. Kom langs voor een vrijblijvende intake.

 

Auteur: Sanne van de Kuil, Huidtherapeute