DEEL 1. De kwaliteit  van een huidtherapeut

Hoe weet je wanneer je in goede handen bent? Voordat je met jouw huidklacht hulp zoekt bij een huidtherapeut kun je wat onderzoek doen. In deel 2 van de blog over kwaliteit van de huidtherapeut gaan we dieper in op de kwaliteit van de behandelingen.

“Een huidtherapeut is een paramedische specialist in het behandelen van de gezonde, zieke of beschadigde huid. Hiervoor heeft hij of zij een 4-jarige HBO opleiding Huidtherapie gevolgd aan de Hogeschool Utrecht of de Haagse Hogeschool.

Huidtherapeuten vallen onder artikel 34 van de wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Het doel van de Wet BIG is het bevorderen en bewaken van de kwaliteit in de gezondheidszorg. In artikel 34 staan de deskundigheidsgebieden en opleidingseisen omschreven. Wie een diploma heeft dat aan de eisen voldoet, heeft recht op het voeren van de beschermde opleidingstitel. Een dergelijke titel geeft aan dat de drager deskundig is op een bepaald terrein van de gezondheidszorg.” (www.huidtherapie.nl/huidtherapeut/)

Regelmatig krijgen wij de (terechte) vraag of wij bekwaam genoeg zijn om de behandeling uit te voeren. Voorzichtig vragen patiënten wat voor opleiding wij gevolgd hebben en hoe lang wij al in de praktijk werkzaam zijn.

Hoe een praktijk er ook uit ziet; commercieel of niet, verbouwd of een kleinere verouderde ruimte, het is van belang dat je ervaart wat de kwaliteit van de huidtherapeut werkelijk is.

  1. Wat vereist is voor paramedici zoals de huidtherapeut is een vermelding in het Kwaliteitsregister Paramedici. Hierdoor weet jij als patiënt zeker dat de adviezen deskundig en wetenschappelijk onderbouwd zijn en er bekwaam behandeld wordt. Dit doe je door op de volgende website: www.kwaliteitsregisterparamedici.nl de behandelende huidtherapeut op te zoeken. Door “kwaliteitsregisters raadplegen” aan te klikken kun je iemand opzoeken op naam of andere kenmerken.

Wanneer de huidtherapeut onvindbaar is in dit register, kan dit betekenen dat zij niet  beschikt over de kwaliteitseisen. Je wilt het liefste toch iemand vinden in de buurt die hiermee wel bekend is. Je kunt  bijvoorbeeld zoeken op een praktijk in jouw woonplaats of in de buurt. Wat je nog mag controleren is of de persoon wel in bezit is van de juiste diplomakwalificaties. Dit doe je via “diplomaregisters raadplegen”. Mocht je hier wel de behandelend paramedici terugvinden, betekent dit dat zij wel in het bezit is van de juiste diploma’s maar niet kan aantonen dat zij heeft voldaan aan de kwaliteitseisen op het gebied van deskundigheid en werkervaring opgesteld door de beroepsgroep.

  1. Wanneer je hierdoor al deels gerustgesteld bent kun je ervaringen nagaan van anderen. Let wel; men is geneigd eerder negatieve recensies achter te laten dan positieve, dus ga hier niet volledig op af. Mocht je een recensie lezen waar je meer over wilt weten, omdat het bijvoorbeeld vraagtekens oproept of omdat het een herkenbare situatie is, vraag dan bij contact met de praktijk meer informatie over deze recensie. Wees nooit bang om jouw gevoel gerust te stellen. Zo geef je de behandelend huidtherapeut ook een kans om iets nader toe te lichten.

Via onze website www.huidtherapiegroenehart.nl kun je via het kopje “reviews” onafhankelijke beoordelingen bekijken.

  1. Volg je gevoel. Wanneer je naar jouw idee fijn benaderd wordt of juist jij de praktijk snel en makkelijk kunt benaderen, is dat een essentieel onderdeel van het beoordelen van de praktijk. Geen mens, geen gevoel en geen HUID is hetzelfde. Daarom is het zo belangrijk dat je open staat voor informatie en het verwerkt wanneer je daar tijd voor hebt. Laat je goed informeren, vraag naar wetenschappelijke onderbouwing en stel veel vragen! Wanneer het goed voelt, of juist niet, spreek dit uit. De huidtherapeut is voorbereid op en bekwaam in het beantwoorden van zoveel mogelijk vragen.

Niets is te gek voor de huidtherapeut! Zeker niet bij Huidtherapie Groene Hart; laat je in een gratis intakegesprek adviseren over een eventuele behandeling en/of over huidproducten, andere zorgaanbieders met betrekking tot jouw klacht en sta open voor een samenwerking voor jouw perfecte huid.

 

Auteur: Sanne van de Kuil