Littekens

Littekens kunnen ontsierend zijn of klachten geven. Als een litteken vast zit aan de onderste huidlagen kan dit beperking en pijn geven bij bewegen. Sommige  geven geen klachten, maar zijn wel cosmetisch storend.

  • Rijp litteken, is een litteken welke normaal is genezen en geen klachten geeft.
  • Atrofische littekens zijn littekens waarbij er te weinig weefsel wordt gevormd. Hierdoor ontstaat er een holte die lager ligt als het omringende weefsel. Acnelittekens en striae zijn voorbeelden van atrofische littekens.
  • Hypertrofische littekens zijn rood en verdikt en kunnen jeuk geven en pijnlijk zijn deze blijven wel binnen het oorspronkelijk verwondingsgebied.
  • Keloide littekens zijn woekeringen van littekenweefsel, het weefsel is verdikt en onregelmatig. Keloiden komen voornamelijk voor op een getinte huid.
  • Acnelittekens zijn cosmetisch storend. Er zijn verschillende te onderscheiden zoals rode vlekjes, pigment, atrofische of met een weefseltoename

Hoe ontstaan littekens?

Littekens ontstaan als de wondgenezing niet goed verloopt. Conditie van de huid en het lichaam dragen bij aan een goede of verminderde genezing. Wanneer er een infectie bijkomt zal dit een verstoring geven in het genezingsproces.

In de genezing van een litteken zijn drie fases te onderscheiden.

De ontstekingsfase dit duurt enkele dagen en heeft als de doel de wond te reinigen. En komt de wondgenezing op gang.

De regeneratiefase komt na de ontstekingsfase en duurt tot 21 dagen. In deze fase gaan weefsels zich herstellen en worden bloedvaatjes collagene vezels en zenuwen hersteld.

De laatste fase is de rijpingsfase dit kan tot twee jaar na het ontstaan van het litteken duren. Het litteken wordt minder rood en soepeler. Na deze fase weet je dus pas het eindpunt van een litteken.

Wat kan Huidtherapie Groene Hart bij littekens?

Er zijn meerdere behandelmogelijkheden voor littekens soms kan een combi van meerdere methode zinvol zijn.

litteken door chirurgie behandeling mogelijk bij huidtherapie groene hart