Oedeemtherapie

Oedeemtherapie bestaat uit meerdere interventies, namelijk manuele lymfedrainage, compressietherapie en het aanmeten van een therapeutische elastische kous. Bij Huidherapie Groene Hart worden  deze interventies aangeboden. Steunkousen worden bij onze praktijk niet opgemeten.

Behandeling oedeem

De behandeling bij lymf, lip- en veneus- oedeem bestaan in de meeste gevallen uit oedeemtherapie.
Manuele lymfdrainage is een licht pompende massage, waarmee de vochtafvoer wordt gestimuleerd. Hierdoor verminderd de omvang van het aangedane lichaamsdeel, pijn en het eventuele zware en vermoeide gevoel. Na stimulering van de vochtafvoer volgt de compressietherapie. Het behandelde lichaamsdeel wordt ingezwachteld waardoor het resultaat van de behandeling blijft behouden. Wanneer het gewenste resultaat behaald is, wordt een therapeutische elastische kous aangemeten. De kous dient dagelijks te worden gedragen het verdere leven om oedeemvorming te voorkomen. De kousen zijn er in alle soorten, maten en kleuren.

Lipoedeem behandeling uit het dragen van een steunkous en advies voor voeding en bewegen. Manuele lymfe drainage kan zorgen voor pijndemping. Verzekeraars vergoeden manuele lymfedrainage bij lipoedeem niet.

Adviezen

Sport en beweging stimuleren de lymfvaten. Wandelen, zwemmen en gymnastiek zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen worden afgeraden. Daarnaast wordt geadviseerd langdurige lichamelijke inspanning te vermijden. Extreme kou of warmte hebben een slechte invloed op lymf- en lipoedeem, hierdoor kan het oedeem verergeren. Insectenbeten en wondjes kunnen wondroos (erysipelas) veroorzaken. Let daarom op tijdens bezigheden zoals tuinieren. Verzorg u benen goed met een crème om droge huid te voorkomen.

Tijdens de behandeling krijgt u specifieke adviezen en oefeningen, gericht op uw persoonlijke situatie, uitgelegd.

Vergoeding oedeemtherapie

Er is een verschil tussen chronische en niet chronische oedeemklachten.

Chronische oedeem klachten zijn voornamelijk lymf-oedeemklachten ontstaan na kanker. De eerste 20 behandelingen moeten vergoed worden uit de aanvullende verzekering, daarna wordt het vergoed uit de aanvullende verzekering. Doel van een behandeltraject is zorgen dat het aangedane gebied stabiel wordt. Zodra de klacht stabiel is. Zal de behandeling worden afgesloten en dient het behouden te worden met een steunkous.

Hiervoor is een machtiging van de huisarts of specialist nodig om een machtiging aan te vragen bij de verzekering.

manuale lymfedrainage voet