De effecten van roken op de huid

roken en de huid

roken en de huid

Inmiddels ben ik zelf al jaren terug gestopt met roken. Ongeveer gelijktijdig met het moment dat mijn zonnebank de deur uit ging, want dat roken slecht is, weten we stiekem allemaal wel. Het kan ernstige ziekten veroorzaken en uiteindelijk tot de dood leiden. Daarnaast laat het zeker ook zijn sporen achter op de huid. Roken heeft invloed op huidveroudering, wondgenezing en het ontstaan van andere huidaandoeningen.

Maar waarom is roken eigenlijk zo slecht voor de huid? Roken zorgt ervoor dat het watergehalte in de huid (stratum corneum) verminderd met als gevolg dat er meer rimpels ontstaan. Ook zorgt het ervoor dat de doorbloeding verslechterd.

Bij mensen die langer roken dan 10 jaar worden rimpels rondom de mond- en ooghoeken gezien. De huid heeft een grauwe kleur en de nagels/haren/baardstreek kunnen geel verkleuren. Ook kunnen er meer vaatjes en pigmentverschillen zichtbaar zijn op de huid.

Combinatie van blootstelling aan de zon en roken versterkt het effect van (vroegtijdige) huidveroudering.

Ook hebben rokers meer kans om puistjes te krijgen. Dit komt omdat roken de doorbloeding van de huid verzwakt waardoor er meer risico op infecties is.

Een ander gevolg van roken voor de huid is een verslechterde/langzame wondgenezing. Dit komt doordat cellen die een belangrijke rol spelen in de wondgenezing een verlaagde activiteit hebben. Hierdoor duurt de genezing langer en ook kan een deel van de huid erg verharden (fibrosering) en kan er overmatige littekenvorming ontstaan. Ook wordt er bij rokers een ander vaatjesstelsel gezien in de huid (kleine vaatjes) hierdoor is er minder bloedvoorziening in de huid wat ook weer zorgt voor vertraagde wondgenezing.

Naast de huidveranderingen kan het ook nog z’n steentje bijdragen aan huidkanker. Er is in verschillende studies waargenomen dat roken het risico op plaveiselcelcarcinomen (PCC) verhoogd met 50%.

Behandeltechnieken huidveroudering

Huidveroudering is een proces wat (nu nog) niet te stoppen is, maar gelukkig zijn er ook technieken die de huid een oppepper kunnen geven en ervoor kunnen zorgen dat  de huid er beter uit komt te zien. Heb ik u met deze informatie overtuigd om wellicht te stoppen met roken? Dan bieden wij verschillende behandelingen aan zoals Obagi-protocol, peelingen, (fractionele) laser- en lichtbehandelingen. Deze behandelingen dragen bij aan de verbetering van pigment, vaatjes, egaliteit, teint, stevigheid en de algehele huidconditie.

Of wellicht het gebruik van fillers om fijne lijntjes op te vullen.

Maar hierbij moeten we wel vertellen dat de effectiviteit van de behandelingen hoger zal zijn, wanneer er niet meer gerookt wordt.

Nog niet overtuigd?

Amerikaanse onderzoekers hebben foto’s gemaakt van de huidverschillen bij tweelingen waarvan er 1 rookte en de ander niet. Zoek de verschillen! http://www.ikwilstoppenmetroken.nu/dit-doet-roken-met-je-huid-vergelijk-deze-tweelingen/

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? U kunt bij ons een afspraak maken voor een (gratis) intakegesprek.